21. december 2008

21.12.2008 - Fraser island

Danasnjo 4. adventno nedeljo smo preziveli drugace, kot bi jo, ce bi bili doma.Masa, goveja juha z rezanci.....

Bujenje ob 6.30 je nekaj novega za nas, saj smo vendar na dopustu. Hiter zajtrk, se punci sta hitro jedli, potem pa hop na avtobus in ze smo bili na poti na Fraser Island, najvecji pesceni otok na svetu.

Nekaj podatkov, da ne boste cisto nevedni:

- Otok je lociran na juznem delu Velikega koralnega grebena.

- V dolzino meri 124 km in je sirok , v najsirsem delu,22 km. Na otoku je veliko jezer, ki lezijo na nadmorski visini cca 90m.

- Otok je prvi opazil Capitan Cook leta 1770 in domneval, da je del kopnega, zato ga je poimenoval Greate sandy Peninsula.

- Novo oziroma sedanje ime –FRASERJEV OTOK, je otok dobil leta 1836, in sicer po kapitanu J.Fraserju, cigar ladja se je potopila v blizini tega otoka. Kapitan naj bi se sicer resil iz ladje , ampak ga nikoli niso nasli, zato so po njem poimenovali ta otok.

- Na otoku je vcasih delovala zaga, saj na njem raste zelo kvaliteten les, s katerega je naejen tudi Sueski prekop in pomoli v Londonu.

- Leta 1991 je Fraser island pristal na seznamu Unesca in od takrat je zasciten in se na njem ne sme izvajati nobena dejavnost razen turizem. Zato so iz otoka odpeljali vse zage, stroje ipd.

- V casu ko so na otoku se sekali , so imeli nacelo da se na 1 hektar gozda lahko poseka 17 dreves in to v 1 letu.

- Gozd je zato zelo lep, v njem se danes najdemo tudi do 500 in se vec let stara drevesa.Drevo katerega deblo ima premer 1m , je staro 500 let in takih smo videli kar nekaj.

- Danes je otok zanimiv predvsem za turiste, v letosnjem letu ga je obiskalo cca 500.000 obiskovalcev.Na otoku se lahko tudi kampira, imajo pa tudi luksuzen resort.

No dovolj podatkov. Na otok se da samo s trajektom in tam nas je cakal avtobus in nas prijazni vodic Kapitan Kanguro.Ker je otok popolnoma pescen, se lahko po njem vozi samo z avtomobili, ki imajo pogon na vsa 4 kolesa in tak je bil tudi nas avtobus.

Voznja je bila dalec od normalne voznje, obvezno smo morali biti privezani, saj nas je metalo do strehe avtobusa. Najprej smo si ogledali postajo kjer je bil vcasih sedez zage. Sledil je kratek sprehod skozi dezevni gozd , potem pa smo nadaljevali voznjo na obalo in sicer na vzhodni del otoka.

Ta obala se imenuje tudi superhighway- to pa zato, ker se na njej sprehajajo pesci, vozijo avtomobili in pristajajo in vzletajo letala. Pescena avtocesta je dolga 75 mil, priporocena hitrost je 80km/h. Na koncu te pescene super ceste nas je, nekatere cakalo letalo, vkrcevanje je bilo expresno hitro, se hitreje pa smo vzleteli. Pogled je bil beautiful, kot je ves cas govoril pilot, zares cudovito: jezera, 5 razlicnih vrst gozda, rumene in bele pescene sipine, razbitine ladje Maheno, ki je nasedla na poti na Japonsko......... se pristanek, skoraj v morju, malo nas je zalilo in ze nas je zopet cakal avtobus, ki nas je odpeljal na kosilo.

Po kosilu pa se skok v cudivito sladko jezero Mc Kenzie, kamor voda pritece samo kadar dezuje, nima pritoka in odtoka. No in dneva je bilo hitro konec, Sara se je pritozila da prehitro, ampak bilo je cudovitoooo in nepozabno. Ups danes sem bila pa dolga , a neJ.























2 komentarja:

Unknown pravi ...

Oj,

Vas spremljamo in smo brez besed.Krassssssssno.Uživajte še namesto nas, pa srečno in lepo potovanje še naprej

Anonimni pravi ...

Zdravo!

Vidim, da se imaste super in da se dogodivščine in avanture kar sledijo ena drugi! Lepe pozdrave vsem,

Janes